Wat dacht u van een voertuig dat in slechts drie minuten is bijgetankt en tijdens het rijden niets uitstoot? Dit zijn twee grote voordelen van een van de meest veelbelovende
energiesystemen momenteel beschikbaar: brandstofceltechnologie.
Linde Material Handling is de eerste fabrikant die deze technologie onderzocht – als alternatief voor loodzuurbatterijen, gelbatterijen en lithium-ion batterijen – en ontwikkelt al sinds 2000 gebruiksklare oplossingen.
E-LOG-BioFleet is een gezamenlijk project van Linde Material Handling, Fronius International, DB Schenker, OMV, HyCentA Research en Joanneum Research. In een magazijn van DB Schenker in Hörsching, Oostenrijk, werden tien met brandstofcellen aangedreven heftrucks en het eerste tanksysteem voor waterstof in Europa onderworpen aan een praktijktest.
In dit door de overheid gefinancierde project werden de voertuigen na een korte introductiefase volledig geïntegreerd in de ploegendiensten. Het minimaal vereiste vermogen werd opgewekt door de brandstofcel, en een ingebouwde lithium-ion batterij ving de vermogenspieken op en sloeg de tijdens het remproces herwonnen energie op.
Dankzij een geoptimaliseerde strategie en de terugwinning van remenergie bereikte het systeem een grote efficiëntie van zo'n 53 procent. Tevens produceerden de voertuigen gedurende de gehele levensduur een derde minder broeikasgassen dan een vergelijkbaar voertuig met een loodzuurbatterij. De waterstof kwam hierbij uit omgezet biogas.
• Omvang wagenpark: doorgaans begint brandstofceltechnologie interessant te worden vanaf twintig voertuigen.
• Infrastructuur: over het algemeen is economisch gebruik mogelijk bij een al bestaande infrastructuur voor tanken met waterstof. Als deze infrastructuur nog moet worden opgezet, moet de economische haalbaarheid per geval worden onderzocht.
• Subsidies: als subsidies aangeboden worden voor het opzetten van een duurzaam, met waterstof aangedreven wagenpark, is de kans groter dat een commercieel haalbare oplossing kan worden gerealiseerd.