Mag ik met mijn heftruck de openbare weg op?

Bij de meeste bedrijven worden heftrucks uitsluitend op het eigen terrein ingezet, maar in sommige gevallen is het nodig om zich met de vorklift op de openbare weg te begeven. Dit is toegestaan, maar dan gelden er wel andere regels dan wanneer u uw heftruck enkel op privéterrein inzet. Lees hier waar u dan op moet letten.
Heftruck op de openbare weg;
Wanneer u uw heftrucks uitsluitend op het eigen terrein inzet, moet u geen rekening houden met de regels van de wegcode. Dit verandert echter wanneer u uw heftruck(s) ook op de openbare weg inzet, en daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen diesel-, LPG- of elektrische heftrucks. We bieden u een kort overzicht van de belangrijke aandachtspunten. 
Nummerplaat

Elke vorkheftruck die zich op de openbare weg begeeft, moet ingeschreven zijn en van een nummerplaat worden voorzien: 

‘Elk motorvoertuig (en aanhangwagen waarvan de maximaal toegestane massa meer dan 750 kg is) moet, om te kunnen rijden op de openbare weg, voorafgaandelijk ingeschreven zijn in het voertuigenregister dat beheerd wordt door de DIV. Bij de inschrijving in dit register ontvangt de houder een certificaat en een merk (achterplaat) nummerplaat.’ (Bron: FOD Mobiliteit en Vervoer).

Indien uw Linde heftruck nog niet eerder ingeschreven is geweest,  kunt u hem steeds door ons laten inschrijven.

Verzekering

Wanneer u uw vorkheftruck enkel binnen de grenzen van uw onderneming gebruikt, is het niet nodig om een verzekering BA (Burgerlijke Aansprakelijkheid) af te sluiten. Van zodra u er echter mee op de openbare weg rijdt en uw truck over een nummerplaat beschikt, gelden dezelfde regels als voor een personenwagen en is een verzekering BA verplicht.

Rijbewijs

Van zodra u zich met uw heftruck op de openbare weg begeeft, moet u net als alle andere weggebruikers op de hoogte zijn van de wegcode en is een rijbewijs verplicht. Hierin kunnen drie categorieën worden onderscheiden:

Rijbewijs B: Maximaal toegelaten massa < 3,5 ton
Rijbewijs C1: Maximaal toegelaten massa > 3,5 ton en < 7,5 ton
Rijbewijs C: Maximaal toegelaten massa > 7,5 ton

Van zodra u de heftruck ook gebruikt voor het voorttrekken van aanhangwagens of andere transportmiddelen zwaarder dan 750 kg, dient u te beschikken over een rijbewijs BE, C1E of CE.

Opmerking: de bestuurder van de heftruck dient niet over het vakbekwaamheidsattest met code 95 te beschikken, aangezien de truck de maximale snelheid van 45 km/h niet zal overschrijden.

Uitrusting

Ook hier geldt: van zodra een heftruck aan het verkeer op de openbare weg deelneemt, moet hij aan dezelfde voorschriften als de andere voertuigen op de baan voldoen. Concreet komt dit erop neer dat deze heftrucks met de volgende onderdelen moeten worden uitgerust:

Twee dimlichten en twee standlichten vooraan
Twee achterlichten, twee stoplichten en tenminste twee rode reflectoren achteraan
Nummerplaatverlichting
Richtingaanwijzers voor- en achteraan
Reflecterende driehoek achteraan
Waarschuwingsknipperlichten
Blusapparaat
Stickers Max 20 km/u