Hoe onderhoud ik de accu van mijn elektrische heftruck?

De aankoop van een elektrische heftruck is een investering in de toekomst: de prijs van de accu is relatief hoog, maar dit wordt op termijn goedgemaakt door de lage kost van het bijladen met elektriciteit. Het is dan echter natuurlijk van het grootste belang dat u de accu van uw elektrische heftruck goed verzorgt, zodat de levensduur optimaal blijft. We geven daarom enkele tips:
Batterijservice banner;
1. Niet meer dan 80% ontladen
Wanneer u de batterij regelmatig voor meer dan 80% ontlaadt, brengt dit onherroepelijke schade toe. We raden dus aan om de batterij tijdig opnieuw op te laden, zodat er telkens voldoende spanning op de accu blijft zitten om een goede werking te garanderen.

2.  Goed bewaren en tussendoor doorladen
Indien u de batterij voor een lange periode niet gebruikt, dient u hem op een goed geventileerde plaats te bewaren en hem tegen vocht en extreme temperaturen te beschermen. In die periode kunt u de batterij best wel minimaal eenmaal per maand volledig doorladen, zodat sulfatering niet kan voorvallen en de elektroden optimaal blijven geleiden. 

3. Controleer het elektrolytniveau van natte batterijen
Na het opladen van natte batterijen kunt u ook best steeds het elektrolytniveau controleren. Indien dit te laag is, zal de geleiding namelijk niet correct verlopen en zal de accu schade oplopen. Vul de batterij daarom bij tot het aangewezen niveau met gedistilleerd water (nooit met zwavelzuur!) om er zeker van te zijn dat ze naar behoren werkt en u haar van een optimale levensduur verzekert.

Tip: u kunt dit best vlak na het laden doen, wanneer de batterij nog op temperatuur is!