Hoe controleer ik de staat van mijn vorken?

De heftrucks en magazijntrucks van Linde staan bekend om de veiligheid die ze hun gebruikers bieden. Om deze veiligheid ook bij veelvuldig gebruik te behouden, is een regelmatig nazicht van de cruciale elementen essentieel. De vorken mogen daarbij zeker niet over het hoofd worden gezien, aangezien zij het volle gewicht van de goederen te dragen krijgen.

Op deze pagina lijsten we daarom enkele aandachtspunten voor een regelmatige controle op.
De vorken van uw heftruck of magazijntruck zijn cruciaal om goederen op een veilige manier te kunnen transporteren. Lees hier enkele tips van Motrac als Linde service expert..;

1. Kijk uw vorken na op beschadigingen


Elke vorklift en magazijntruck van Linde is uitgerust met vorken die gemaakt zijn om het draagvermogen van die truck te kunnen verwerken. Door veelvuldig gebruik of door te zware lasten op te tillen, kunnen scheuren, bramen of scherpe randen in de vorken ontstaan, die de stevigheid van de vork in het gedrang brengen en schade kunnen toebrengen. De meeste beschadigingen kunt u visueel waarnemen, maar om zeker te zijn kunt u ook uw hand zeer langzaam over de vorken heen bewegen om oneffenheden op te sporen.

De vorken van uw heftruck of magazijntruck zijn cruciaal om goederen op een veilige manier te kunnen transporteren. Lees hier enkele tips van Motrac als Linde service expert..

2. Kijk na of de vorken niet aan dikte hebben ingeboet 


De dikte van de heftruck- en magazijntruckvorken is cruciaal om goederen op een veilige en efficiënte manier te kunnen transporteren. Als gevolg van slijtage neemt deze echter na verloop van tijd af, waarbij de richtlijn is dat vorken als versleten worden beschouwd wanneer de dikte met 10% heeft afgenomen – met een capaciteitsverlies van 20% tot gevolg. Om dit na te gaan, meet u eerst de dikte van de vorkrug (A). Is deze bijvoorbeeld 50 millimeter breed, dan moet de hiel van de vork (B) nog minimaal 45 millimeter bedragen. Is dat niet het geval, dan moet de vork onmiddellijk vervangen worden om de veiligheid te kunnen garanderen.
 

3. Kijk na of de vorken nog correct zijn bevestigd


Tot slot is het ook belangrijk dat de vorken nog steeds correct bevestigd zijn. Kijk dus zeker ook na of de vorken niet vervormd zijn, of de linker- en rechtervork zich op dezelfde hoogte bevinden en of ze op gelijke afstand van het midden staan.
Verifieer ook of de borgpennen nog correct gemonteerd staan, om te vermijden dat de vorken kunnen losschieten en op de grond vallen.

4. Hoe slijtage tot een minimum beperken?


Slijtage door gebruik kan helaas niet worden vermeden, maar kan wel tot een minimum worden beperkt. Hieronder vindt u nog enkele tips die u daarbij kunnen helpen.
  1. Laat uw hefkettingen bij iedere onderhoudsbeurt afstellen 
  2. Vermijden dat de vorken de vloer raken bij het rijden
  3. Respecteer het maximale draagvermogen
  4. Gebruik de vorken uitsluitend voor het dragen van lasten
  5. Vervang tijdig uw vorken
  6. Laat het vervangen en nazien van uw vorken over aan ervaren vakmensen

Vraag uw offerte aan

Ons assortiment kwaliteitsvorken is zeer uitgebreid en bestaat uit verschillende merken, uiteenlopende FEM-kwalificaties en een brede waaier aan breedtes, lengtes en dieptes.

Klik op onderstaande knop om naar onze offertepagina te surfen. Vertel ons aan welke specificaties uw vorken dienen te voldoen en wij laten onze vertegenwoordigers spoedig contact met u opnemen.