Signalisatie

Zien én gezien worden!
Voor een optimale veiligheid is zichtbaarheid van het grootste belang. Dat geldt niet enkel voor het gezichtsveld van de bestuurder, maar ook voor de mate waarin zijn truck door omstaanders kan worden waargenomen. Vier ogen zien namelijk meer dan twee, en wanneer ook de omstaanders duidelijk kunnen zien wanneer een truck op komst is, kunnen ongevallen nog eenvoudiger worden vermeden. Het is dan ook daarom dat de Linde trucks met enkele duidelijke visuele markeerders kunnen worden uitgerust.
 
Zwaailamp heftruck;

1. BlueSpot

De gepatenteerde Linde BlueSpot is bij uitstek geschikt om de zichtbaarheid van een truck te vergroten. Het principe is eenvoudig: de BlueSpot maakt gebruik van duurzame LED-verlichting om een blauwe lichtbundel op de vloer te doen verschijnen. Deze lichtbundel kan eenvoudig worden waargenomen door omstaanders, zodat zij tijdig worden verwittigd dat er een truck aan het naderen is.

Een belangrijke eigenschap is dat de BlueSpot volkomen geluidsvrij is. Heftruckchauffeurs ervaren de schrille tonen van akoestische waarschuwingssignalen regelmatig als zeer storend, en schakelen de geluidstoon bijgevolg soms zelfs gewoon volledig uit. Dit probleem doet zich bij de BlueSpot dus niet voor, waardoor de veiligheid niet in het gedrang komt.

2. BlueSpot Directional

Ook deze optie is vergelijkbaar met de originele Linde BlueSpot. Het verschil tussen de twee opties is echter dat u met de BlueSpot Directional een blauwe pijl op de vloer zult zien verschijnen, die aangeeft in welke richting de truck zich zal voortbewegen. 

Dit is vooral een voordeel wanneer de truck even tot stilstand is gekomen en u niet meteen weet in welke richting hij zich zal voortbewegen. Dankzij de BlueSpot Directional is dit echter onmiskenbaar duidelijk: kijk in welke richting de pijl wijst, en u zult het meteen weten.

3. RedSpot

In sommige omgevingen is het niet eenvoudig om een blauwe lichtbundel waar te nemen, bijvoorbeeld in magazijnen met een blauwe ondergrond. Ook hier is echter aan gedacht, want met de Linde RedSpot kan ook een rode lichtbundel worden geprojecteerd.

De voordelen van de RedSpot blijven echter volledig dezelfde als die van de originele BlueSpot, u hoeft dus zeker niet voor waardeverlies te vrezen wanneer u voor de rode kleur kiest.

4. Truckspot

Ook met haar TruckSpot zet Linde in op een verhoogde zichtbaarheid. Dit veiligheidssysteem vormt een intuïtievere variant op de bekende BlueSpot, met als grote verschil dat de TruckSpot een rode gevarendriehoek met het icoon van een heftruck op de vloer projecteert. Hierdoor zijn omstaanders instinctief op hun hoede voor een naderend voertuig.

5. Reversing spotlight

De gevaarlijkste situaties doen zich voor wanneer de bestuurder achteruit moet rijden. De zichtbaarheid is dan namelijk het kleinst, en het wordt minder eenvoudig om obstakels op te merken. Opdat omstaanders de truck in zo’n situatie eenvoudig kunnen zien naderen, kunt u ervoor kiezen om uw toestel van een spot te voorzien die licht begint te geven wanneer de truck achteruit gaat rijden.
Dit maakt het een stuk eenvoudiger om uw trucks tijdig te doen opmerken, en zal het aantal ongevallen ook gevoelig terugdringen.

6. Zwaailamp

Het is u in uw auto vast al wel eens overkomen dat u aan het rijden bent en uw blik plots wordt aangetrokken door een lichtflits die afwisselend aan en uit gaat. Hulpdiensten maken namelijk gebruik van een zwaailamp om de aandacht van omstaanders op zich te vestigen, en u kunt net hetzelfde doen met uw Linde trucks.

Door uw toestellen van een zwaailamp te voorzien, zullen ze dan ook eenvoudig waarneembaar worden en kunnen vele ongevallen vermeden worden.