De beste kwaliteit, die vind je bij BelOrta

BelOrta, een van de meest gereputeerde groente- en fruitveilingen in ons land, staat bekend voor Belgische producten van topkwaliteit. De producten die er geveild worden, komen vers van de telers uit de buurt, maar voor het leveren van de beste kwaliteit gaan ze bij BelOrta echter héél ver. Marc Cools, Technisch Bedrijfsleider en Preventieadviseur, vertelt over de drang naar het leveren van de beste kwaliteit én over de succesvolle samenwerking met Motrac.
BelOrta;
DE LOGISTIEKE UITDAGINGEN

BelOrta begeleidt haar leden hoofdzakelijk in de verkoop van meer dan 125 groenten- en 25 fruitvariëteiten, maar keurt ze in eerste instantie nauwlettend op kwaliteit, gewicht, grootte en kwantiteit. Zo wordt bijna 40% van alle Belgische tuinbouwproducten, verhandeld via het veilingwezen, bij BelOrta verkocht. “En met dergelijke gigantische volumes is een feilloze interne logistiek een absolute vereiste”, verzekert Marc ons.

“Om de versheid van de producten te kunnen garanderen, moeten ze onmiddellijk na verkoop beschikbaar zijn aan de standplaatsen van de kopers. Wat dat betreft, verwacht ik niets minder dan een geoliede machine, letterlijk en figuurlijk. Bovendien hanteert de voedingsindustrie terecht strikte regels op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid”, gaat Marc verder, ”en dus moet de betonvloer van ons magazijn elke dag weer kunnen blinken als een spiegel.”
DE OPLOSSINGEN VAN MOTRAC

“Vroeger werd er hier gereinigd met een straatveger. Die kon de grote oppervlakte (20ha) immers gemakkelijk de baas en het resterende vuil vond snel zijn weg in de poriën van het asfalt”, blikt Marc terug op zijn beginjaren. “Nadien zijn we overgeschakeld op een gladde betonnen vloer, wat geen spek voor de bek van de straatveger meer was. Zo lekt sla bijvoorbeeld een glibberige substantie op onze betonvloer, iets wat een straatveger onvoldoende kan verwijderen. Dergelijk residu zou een gevaarlijke situatie kunnen creëren. Dankzij onze huidige configuratie van Tennant wordt die klus nu eenvoudig geklaard.”

“De M30 veegschrobmachine, aangevuld met enkele kleinere T1 schrobzuigmachines, is voor ons de perfecte oplossing gebleken. De sterke veeg-, schrob- en zuigkracht van deze machines zorgt voor een uitmuntende opname van al het grof vuil, het fijn stof  en het restwater. De grote oppervlakte is trouwens allerminst een probleem en de machines tonen geen enkele genade voor alles wat niet op de vloer hoort. Onze vloeren zijn instant proper én droog.”

“Bovendien maken we ook gebruik van de detergent-vrije Orbio-technologie”, zegt Marc. “Onze producten worden verkocht onder het kwalitatieve Flandria-keurmerk, dat staat voor kwaliteit en milieuvriendelijke teelt. We begrepen al snel dat de Orbio 5000Sc perfect in dat plaatje zou passen. Doordat we nu detergent-vrij kunnen reinigen, zetten we onze doelen omtrent voedselveiligheid en milieuzorg nóg meer kracht bij. Dit tot blijdschap van ons keurmerk.”

Technisch medewerker Yves Van Geysel weet dat de heftrucks vaak in shiften werken van 6u ‘s ochtends tot 18u ‘s avonds. “Maar afhankelijk van bijvoorbeeld de drukte op de veiling of de tijd van het jaar, durft die duur al wel eens te variëren. De enige constante die we vragen is echter de kwaliteit van deze machines. Ze moeten veel meters overbruggen, van stock tot standplaats en terug, zonder in te boeten aan productiviteit. Tot op vandaag loopt onze vloot als een trein en dat is van cruciaal belang om van de veiling elke dag weer een succes te kunnen maken en zo onze ledenproducenten tevreden te stellen.”
Logo EuroFruitPorts

Food

EuroFruitPorts plukt de vruchten van een succesvolle samenwerking met Tennant

“Kwaliteit primeert altijd. Een investering moet immers de moeite waard zijn.”