Drie elektrische veegmachines in Namen: propere straten, minder hinder!

In Namen nemen ze de strijd tegen zwerfvuil ernstig. Hun nieuwste wapen? De elektrisch aangedreven Tennant Green Machine 500ze. Daarmee is de hoofdstad van Wallonië meteen de eerste overheid in ons land waar deze veegmachine de straten proper houdt.
Veegmachine in Namen;
Technologische evolutie
Waarom de stad Namen nieuwe machines aankoopt bovenopde bestaande vloot? “Het is nodig dat we meegaan met detechnologische evoluties”, zegt schepen Detry. “We moeten vooruit, en ik hoop dat de burgers het verschil zullen zien.” Voor die vooruitgang had het stadsbestuur 500.000 euro extra budget voorzien.

Dat het geld ingezet wordt om kwalitatieve toestellen te kopen die twee werkdagen per dag kunnen presteren, is logisch. Maar er stonden ook andere belangrijke punten op het Naamse verlanglijstje. De machines moeten technisch performant zijn en aanpasbaar zijn zodat ze kunnen ingezet worden voor specifieke taken. 
De veiligheid is primordiaal, net zoals de ecologische impact die zo laag mogelijk moet zijn. Tot slot wil de stad ook dat het gebruik van de toestellen gepaard gaat met zo weinig mogelijk hinder – geluid, stof, uitlaatgassen – voor passanten en omwonenden. 
Stedelijke omgeving ... en meer
Met het beschikbare budget ging schepen Detry de markt op, en al snel kwam hij uit bij Motrac waar zijn oog viel op de Tennant 500ze veegmachine van de Green Machines reeks. “Deze veegmachines zijn hoofdzakelijk bedoeld voor de erg stedelijk omgevingen: de stadscentra van Namen en Jambes. Het formaat van deze machines laat ook toe hen in te zetten op plekken waar niet veel ruimte is: jaagpaden, wandelpaden, fietspaden... en ook sommige voetpaden.” De machines zullen ook worden ingezet bij evenementen.

De vegers die op batterij aangedreven zijn stoten geen CO2 uit en uitlaatgassen komen er al helemaal niet aan te pas. Bovendien zijn ze dankzij de elektrische motor ook erg stil. Maxime Cambier vergelijkt de veegmachines met de stofzuigers thuis: het enige wat geluid maakt, is de turbine die zorgt voor het opzuigen van het vuil. “We starten ‘s ochtends om 5 uur met vegen”, zegt hij, “en in het verleden hebben we wel eens klachten gehad van de buurtbewoners in het centrum die wakker worden van het lawaai. Dat zullen we met deze veegmachines niet meer hebben.”

Optimaal inzetbaar

“De borstels zijn voorzien van een spray die zorgt voor een waternevel die het opdwarrelende stof als het ware vastgrijpt”, vervolgt Alain Detry. “U moet weten dat we ook in de winkelstraten zullen vegen en dat we niet willen dat achter ons een stofwolk de winkels binnenwaait.” De schepen van Milieu & Groendienst noemt ook de autonomie van acht uur als belangrijk voordeel. Bovendien kan men ook reservebatterijen aankopen zodat men zonder te moeten wachten tot ze opgeladen zijn – ook al duurt dat slechts vier uur – batterijen kan wisselen. Het systeem dat het mogelijk maakt het opgezogen straatvuil in een standaard container van 1100 liter te storten, zorgt er bovendien voor dat de vegers niet telkens naar de centrale verzamelplaats in Jambes moeten rijden. Zo zijn ze optimaal inzetbaar daar waar ze nodig zijn: op de straten en pleinen van de hoofdstad van Wallonië.
Logo provincie West-Vlaanderen

Overheidsinstellingen

Provincie West-Vlaanderen reinigt duurzaam met Orbio

 ‘Onze gebruikers zijn zeer enthousiast over Orbio. Ze hebben zich laten overtuigen door de uitstekende resultaten en de eenvoudige werkwijze.’

Logo Bredene

Overheidsinstellingen

Recyclagepark Bredene gaat met Tennant in zee

“We waren van mening dat de S20 de beste keuze zou zijn, als onderhoudsvriendelijk, degelijk toestel met een hoge reinigingskwaliteit."