Dat luchtkwaliteit van groot belang is, hoeven we u zeker sinds de coronapandemie niet te vertellen. Het is dan ook een cruciaal element geworden in de reinigingspolitiek van ondernemingen en instanties, om te voorkomen dat infecties zich verspreiden onder de aanwezigen. Cruciaal hierin is het gebruik van HEPA-filters, die sinds jaar en dag worden gezien als de standaard voor luchtzuivering. Deze filters worden dan ook veelvuldig ingebouwd in vloerreinigingsmachines en HVAC-systemen die in de meest uiteenlopende sectoren worden ingezet.
Tekst
Wat is een HEPA-filter?
De afkorting HEPA staat voor "High Efficiency Particulate Air". HEPA-filters zijn geplooide mechanische luchtfilters die 99,97% van stofdeeltjes, pollen, schimmels, bacteriën en andere zwevende deeltjes met een diameter van 0,3 micron kunnen verwijderen, aldus het Amerikaanse Ministerie van Energie. Deze filters worden vaak ingezet in ventilatie- en aircosystemen, maar ook in reinigingsmachines zoals stofzuigers en veegmachines.
Tekst
De oorsprong van HEPA-filters gaat terug naar de tweede wereldoorlog, waar wetenschappers op zoek gingen naar een effectieve bescherming tegen schadelijke (bv. radioactieve) deeltjes. Nadat ze daar hun werking hadden aangetoond, werden HEPA-filters ook op de commerciële markt geïntroduceerd, bv. voor gebruik in ziekenhuizen en in woningen. Inmiddels wordt de HEPA-technologie onder meer ook in vliegtuigen ingezet, en zelfs in het internationale ruimtestation.
Stofzuigers
Stofzuigers maken deeltjes los en zuigen ze nadien op, alvorens de lucht opnieuw naar buiten te blazen. Om te vermijden dat vervuilende deeltjes opnieuw de kamer worden ingestuurd, moet de lucht echter eerst doorheen een filtersysteem gaan. Indien het hierbij om een HEPA-filter gaat, worden zelfs de allerkleinste deeltjes succesvol gefilterd.
Uit onderzoek blijkt dat HEPA-filters niet enkel gevaarlijke deeltjes in de lucht kunnen opvangen, maar ook kunnen helpen bij het verminderen van allergieën, astma, griep of andere infecties.
Veegmachines
In omgevingen waarin veel silicastof aanwezig is, is het gebruik van HEPA-filters in verschillende landen verplicht. Inhaleerbaar silicastof ontstaat door het snijden, zagen, slijpen, boren of pletten van bepaalde materialen, en blootstelling hieraan kan verschillende soorten aandoeningen veroorzaken. HEPA-filters zijn een eenvoudige, kosteneffectieve manier om gezondere werkplekken te creëren, en kunnen zoals gezegd door de wetgeving worden verplicht.
Hoe HEPA-filters onderhouden?
Om de luchtkwaliteit binnen te kunnen garanderen, is het belangrijk dat de HEPA-filters correct blijven functioneren. Een goed onderhoud van zowel machine als HEPA-filter is dan ook cruciaal, waarbij de luchtfilters regelmatig moeten worden gereinigd en na verloop van tijd ook moeten worden vervangen.
Om te weten hoe frequent u dit moet doen, volgt u best de aanbevelingen van de fabrikant. Een algemene vuistregel is om HEPA-filters elke zes maanden te vervangen, maar hier zijn uitzonderingen op. Sommige HEPA-filters kunnen bijvoorbeeld worden gewassen, terwijl andere moeten worden vervangen. Opgelet: was een HEPA-filter enkel indien er specifiek wordt aangegeven dat deze wasbaar is. Anders riskeert u dat deze niet meer correct functioneert.