Zowel organisatie als bezoekers konden opgelucht ademhalen: na een afwezigheid van 4 jaar kon de World of Material Handling in 2022 opnieuw in normale omstandigheden doorgaan. Op de terreinen van het 75.000 m² grote Maimarktgelände in het Duitse Mannheim presenteerde Linde MH zijn laatste innovaties en producten, waaronder de gloednieuwe 1204 heftruckreeks, het optionele Linde Steer Control besturingssysteem en de nieuwste (semi-)automatische magazijntrucks.
Tekst

Logistiek partner van A tot Z

Linde Material Handling stelt zich als doel de goederen- en materiaalstromen van zijn klanten te optimaliseren, en dit in alle omstandigheden en voor elke toepassing. Dat ze hierbij als totaalaanbieder fungeren, werd duidelijk in het ter plekke opgestelde magazijn, waarin alle stappen van het intralogistieke proces werden nagebootst: van goederenontvangst, over opslag in het magazijn tot verzending naar de klant; voor elke fase werden oplossingen op maat in de kijker geplaatst.

WOMH Magazijn orderpicking N25
WOMH transpallet in winkel
Tekst

Blikvangers

Één van de grootste innovaties op deze World of Material Handling was de Linde Steer Control, een optioneel besturingsconcept waarbij het klassieke stuurwiel vervangen wordt door een draaiwiel of een joystick bovenop de linker armsteun. Dit systeem verhoogt de ergonomie doordat de bestuurder minder armbewegingen moet maken en vormt de derde grote Linde innovatie op vlak van heftruckbesturing, na de eerdere introductie van de Linde bipedaal en de Linde Load Control. Zowel het draaiwiel als de joystick konden worden uitgetest in de loungeruimte, met behulp van 4 naast elkaar geplaatste simulatoren.

Testen Linde Steer Control in Drivers Lounge
Linde Steer Control met draaiknop op Linde E30
Tekst

Ook werden de laatste toevoegingen aan het gamma heftrucks uitvoering getoond, met onder meer de nieuwe thermische H35 - H50 heftrucks uit de 1204 reeks. Deze maken net als de thermische 1202 en de elektrische 1252 reeksen gebruik van het in 2019 gelanceerde 12XX bouwplatform: 1 gedeeld platform voor zowel E als IC dat hun gebruikers meer comfort, meer zicht en standaard connectiviteit biedt. Daarnaast werden bv. ook de gloednieuwe E100 - E180 vorkliften gepresenteerd, waarmee nu ook voor lasten tot respectievelijk 10 à 18 ton voor een elektrische oplossing kan worden gekozen.

WOMH 1204 buiten ingang Maimarktgelaende
Linde E100 E180 elektrische heftruck op WOMH
Tekst

Er werd tevens veel ruimte voorzien om alle types magazijntrucks aan bod te laten komen, waarbij vooral de autonome oplossingen waaronder de C-MATIC en de uiterst compacte T14 - T20 transpalletten in het oog sprongen. Waar de eerste een oplossing op maat biedt voor geautomatiseerd transport op grondniveau, vormt de laatste dankzij zijn hoge manoeuvreerbaarheid en laag geluidsniveau een ideaal transportmiddel voor gebruik in stedelijke omgevingen.

Linde autonoom transportplatform C-MATIC op WOMH 2022
Linde transpallet T14 T20 op WOMH
Tekst

Energieoplossingen voor elke situatie

De transitie van thermisch naar elektrisch is reeds enige tijd aan de gang, maar ook voor gebruikers van thermische heftrucks viel interessant nieuws te rapen. Zo werd tijdens de WoMH 2022 aangekondigd dat heftrucks met een verbrandingsmotor voortaan ook van fossielvrije HVO-diesel gebruik kunnen maken, wat een reductie in CO2-uitstoot van wel 90% kan betekenen.

WOMH 1204 buiten heftruck HVO diesel
Linde elektrische heftruck E18 EVO met lithium ion batterij op WOMH 2022
Tekst

Voor elektrische heftrucks werd tot slot aangekondigd dat inmiddels 80% van de Linde trucks volledig klaar zijn om van brandstofceltechnologie gebruik te maken, zodra deze voor grootschalig gebruik beschikbaar wordt gesteld. Linde voorspelt evenwel dat de komende jaren lithiumionbatterijen nog steeds de boventoon zullen voeren, en blijft ook op dit vlak verder investeren in een steeds hogere energie-efficiëntie.

De World of Material Handling 2022 in beeld

Linde orderpicker V-Modular op WOMH 2022
Explosievrije Linde stapelaar op WOMH 2022
Linde elektrische heftruck E30 1252 reeks in spotlight op WOMH 2022
Linde verslag WOMH 2022 E-karts
Linde P60 op WOMH