Tekst

Dé revolutie in het besturen van heftrucks

Om logistieke processen efficiënt te laten verlopen en een maximum aan goederen te kunnen verwerken, is het essentieel dat de mens en de vorkheftruck soepel kunnen samenwerken. Naast de kracht van de vorkheftruck hebben rijcomfort en intuïtieve bediening een doorslaggevende invloed op de snelheid en efficiëntie van transport- en opslagtaken. Het revolutionaire Linde Steer Control concept vervangt het conventionele stuurwiel om een hoger niveau van ergonomie, bedieningsgemak en rijplezier te bereiken.

Tekst

Het besturingssysteem: schakel tussen mens en machine

Bij de ontwikkeling van haar heftrucks heeft Linde extra aandacht besteed aan de efficiënte interactie tussen bestuurder en heftruck. Het ontwerp van de werkplek van de bestuurder speelt hierbij een centrale rol. Deze moet maximaal rij- en bedieningscomfort bieden en tegelijkertijd de fysieke belasting van de bestuurder tot een minimum beperken. Het besturingssysteem van de truck is in dit opzicht bijzonder belangrijk. Linde trucks zijn daarom uitgerust met het beproefde bedieningsconcept bestaande uit bipedaalbesturing en Linde Load Control, waardoor de trucks eenvoudig, nauwkeurig en intuïtief te bedienen zijn.

Met de Linde Steer Control zet Linde nu de volgende logische stap naar een nog verdergaande samenwerking tussen bestuurder en truck. De ergonomische voordelen van dit innovatieve concept zijn vooral van belang bij intensieve inzet, waarbij gebruikers het grootste deel van hun werkdag op een heftruck doorbrengen.

Linde Steer Control joystick op Linde X35 elektrische heftruck
Tekst

De Linde Steer Control: totale controle

Linde Steer Control slaat een volledig nieuwe weg in op het gebied van heftruckbesturing. Het innovatieve concept maakt komaf met het traditionele stuurwiel en vervangt dit door een draaiknop of een joystick op de linker armsteun. Het wegvallen van de stuurkolom en de aanzienlijke vermindering van de vereiste stuurbewegingen bieden een aantal duidelijke voordelen, niet in het minst de verminderde fysieke belasting van de bestuurder en een beter zicht op de vorkpunten.

Voor maximale precisie bij alle manoeuvres past Linde Steer Control de gevoeligheid van de stuurelementen automatisch aan de rijsnelheid aan. Dit betekent dat het voertuig verschillend reageert op dezelfde handbeweging, afhankelijk van de situatie. Hoe sneller de truck rijdt, hoe kleiner de stuurhoek van de wielen is. Hoe lager de rijsnelheid, hoe groter de stuurhoek.

De juiste besturing voor het werk: draaiknop of joystick?

Linde biedt twee varianten van de Linde Steer Control, passend bij de verschillende toepassingen van een heftruck. De draaiknop en de joystick hebben elk hun eigen voordelen, afhankelijk van de toepassing:

Draaiknop

In zijn basiswerking is de draaiknop (ook wel miniwiel of ministuur genoemd) vergelijkbaar met het klassieke stuurwiel. Dankzij deze gelijkenis heeft de draaiknop een aanzienlijk snellere leercurve voor nieuwe gebruikers dan de joystick. Voor de dagdagelijkse toepassingen van een vorkheftruck, van rijden en manoeuvreren tot opslaan en ophalen, is het miniwiel de ideale keuze voor de gemiddelde gebruiker. Het ministuur wordt dan ook als standaarduitvoering aanbevolen.

Joystick

De joystick komt meer tot zijn recht in speciale omstandigheden. Het maakt een snelle en krachtige verandering van rijrichting mogelijk, wat voordelig is in krappe ruimtes en tijdens frequente, korte ritten met veel bochten. Wanneer de joystick wordt losgelaten, zetten de stuurwielen zich automatisch terug in de positie voor rechtuit rijden. Dit komt vooral van pas wanneer de bestuurder vaak lange, smalle gangpaden moet inrijden. De automatische herpositionering van de wielen biedt ook voordelen bij het starten of in een rechte lijn vooruitduwen van de last, zoals vaak gevraagd wordt bij blokopslag, in drankmagazijnen of bij papierrecyclage.

Tekst

Eén worden met de heftruck

De Linde Steer Control is een aanvulling op het beproefde bedieningsconcept van bipedaalbediening en Linde Load Control. Samen zorgen deze drie bedieningselementen ervoor dat de bestuurder zich één voelt met de vorkheftruck. De bipedaalbediening maakt soepele acceleratie en snel veranderen van rijrichting mogelijk. Met de rechterhand hanteert de bestuurder de Linde Load Control om alle essentiële mastfuncties te bedienen. De linkerhand stuurt alle rijbewegingen van de truck met de Linde Steer Control.

Bijzonder voordelig voor frequente gebruikers

Dankzij het beperkt aantal bewegingen van de bedieningsarm zorgt de Linde Steer Control voor aanzienlijke ergonomische verbeteringen. Vooral bij intensieve toepassingen, waarbij chauffeurs meerdere uren achter elkaar op de truck zitten, is deze verminderde fysieke belasting van grote waarde. De verbeterde ergonomie en bedieningsgemak dragen ook bij aan een hogere algemene productiviteit. Enerzijds doordat chauffeurs langer zonder ongemak en met meer concentratie kunnen werken. Anderzijds wordt het ziekteverzuim door langdurig lichamelijk letsel teruggedrongen.

Video thumbnail

De Linde Steer Control in beeld

Linde Steer Control miniwheel detail met hand 2
Linde Steer Control joystick elektrische heftruck Linde X35 recycling
X30 Linde Steer Control miniwheel interieur
Linde Steer Control miniwheel elektrische heftruck Linde E30 binnen
Linde Steer Control miniwheel detail met hand

Een compleet nieuwe rijervaring

Beperkte armbewegingen

Door af te stappen van het klassieke stuurwiel en de besturing in de linkerarmsteun te integreren, ligt de onderarm van de bestuurder tijdens de hele rit in een ontspannen positie. Alle manoeuvres kunnen worden gestuurd met lichte handbewegingen. De beperkte armbeweging ontlast vooral de schouder en de elleboog, wat het bedieningscomfort aanzienlijk verhoogt.

Minder vermoeidheid

De aanzienlijke vermindering van de armbewegingen bij het bedienen van de heftruck voorkomt vermoeidheid en eenzijdige belasting van de stuurarm. Dit is vooral merkbaar bij intensieve gebruikers die het grootste deel van hun werkdag op de heftruck doorbrengen. Ook de fysieke belasting door veelvuldig manoeuvreren wordt tot een minimum beperkt. Ongeacht de toepassing blijft de bestuurder de hele shift geconcentreerd en werkt hij zonder afleiding, terwijl hij zijn productiviteit voortdurend op een hoog niveau houdt.

Cognitieve verlichting

Doordat de Linde Steer Control de noodzakelijke stuurbewegingen tot een minimum beperkt, kan de bestuurder zich volledig concentreren op de bediening van de heftruck

  • Beperkte armbewegingen
  • Minder vermoeidheid
  • Cognitieve verlichting
  • Door af te stappen van het klassieke stuurwiel en de besturing in de linkerarmsteun te integreren, ligt de onderarm van de bestuurder tijdens de hele rit in een ontspannen positie. Alle manoeuvres kunnen worden gestuurd met lichte handbewegingen. De beperkte armbeweging ontlast vooral de schouder en de elleboog, wat het bedieningscomfort aanzienlijk verhoogt. 

  • De aanzienlijke vermindering van de armbewegingen bij het bedienen van de heftruck voorkomt vermoeidheid en eenzijdige belasting van de stuurarm. Dit is vooral merkbaar bij intensieve gebruikers die het grootste deel van hun werkdag op de heftruck doorbrengen. Ook de fysieke belasting door veelvuldig manoeuvreren wordt tot een minimum beperkt. Ongeacht de toepassing blijft de bestuurder de hele shift geconcentreerd en werkt hij zonder afleiding, terwijl hij zijn productiviteit voortdurend op een hoog niveau houdt.

  • Doordat de Linde Steer Control de noodzakelijke stuurbewegingen tot een minimum beperkt, kan de bestuurder zich volledig concentreren op de bediening van de heftruck

Tekst

Ergonomisch onderzoek: minder bewegingen, minder fysieke belasting

Om de ergonomische voordelen van de Linde Steer Control wetenschappelijk te bewijzen, voerde Linde samen met het Instituut voor Motorvoertuigen van de RWTH Aken en fka GmbH in 2022 een studie uit bij 24 heftruckbestuurders die het grootste deel van hun werktijd op een heftruck doorbrengen. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat het ministuur en de joystick duidelijke voordelen hebben. Uit bewegingsanalyses blijkt duidelijk dat voor beide versies minder stuurarmbewegingen nodig zijn dan voor het conventionele stuurwiel.

Voor deze studie voerden de bestuurders twee identieke rijmanoeuvres uit die representatief waren voor hun dagelijkse werk: rechtdoor rijden, door bochten rijden, manoeuvreren en goederen ophalen, afzetten en stapelen. Om de bewegingsradius van de schouder, de elleboog en de pols te bepalen, werden de romp en de armen van de bestuurders gefilmd met een speciale camera en werden de opnamen geanalyseerd.

Het resultaat: 25% minder schouderbewegingen, 45 % minder elleboogbewegingen. De schouder- en ellebooggewrichten worden dus veel minder belast, evenals de spieren tot in de nek. De resultaten van de bewegingsanalyse komen overeen met de subjectieve ervaring van de heftruckchauffeurs. Zij verklaarden dat de belasting op de schouders en armen veel lager was met het ministuur en de joystick dan met het klassieke stuur.

Tekst

Zicht en veiligheid

Met de Linde Steer Control verdwijnt het conventionele stuurwiel. De stuurkolom wordt hierdoor overbodig en het zicht door de voorruit op de vorkpunten is verbeterd. Dit maakt het voor de bestuurder eenvoudiger om ladingen van de grond op te pakken.

Linde Steer Control zicht van binnenin de thermische heftruck 1204
Tekst

De besturing van de toekomst: meer veiligheid door "Steer by wire"-technologie

De Linde Steer Control is gebaseerd op "Steer by wire" technologie, waarbij de besturingscommando's van de chauffeur worden omgezet in een elektrisch signaal dat wordt doorgegeven aan de hydraulische besturingselementen. Hierdoor kunnen de wielen van de heftruck worden gestuurd, ook al is het stuurelement niet meer mechanisch verbonden met de stuuras. Met de Steer Control heeft Linde een innovatief concept ontwikkeld dat een veilige werking van de heftruckbesturing in alle situaties garandeert, ondanks het ontbreken van een mechanische verbinding.

Vrijblijvend advies of een offerte aanvragen?

Wij nemen spoedig contact met u op voor een vrijblijvend advies of een offerte op maat.

Formulier
Maak uw keuze: *
Aanhef *
Vul hieronder de cijfers van uw BTW nummer in.
Selecteer eerst uw landcode en vul daarna uw telefoonnummer aan.
U kunt zich te allen tijde uitschrijven en uw informatie wordt nooit met derden gedeeld. Meer info over de verwerking en het gebruik van uw gegevens vindt u in ons privacybeleid.