Chemogas NV werd in 1975 in Grimbergen opgericht en is intussen uitgegroeid tot een internationale leider in het vullen, mengen en op de markt brengen van chemisch geproduceerde gassen en vloeistoffen.

De onderneming is wereldwijd actief en is één van de belangrijkste leveranciers van verpakt sterilisatiegas ethyleenoxide. Daarnaast levert Chemogas ook natuurlijke koelgassen (ammoniak, CO2, ethyleen, isobutaan, propaan en propyleen) alsook andere speciale gassen aan klanten in meer dan 70 landen, en richt het zich verder nog op andere diensten met het Total Care programma.

www.chemogas.com
Tekst

Total care programma

Chemogas heeft als Sevesobedrijf alle certificaten in handen om zich internationaal op verschillende nichemarkten te richten, en kan daarbij een totaalpakket van producten én complementaire diensten aanbieden: het ‘Total Care programma’.

Concreet betekent dit dat Chemogas niet enkel chemische gassen levert maar zich ook op gerelateerde activiteiten richt, zoals de herkeuring van gasverpakkingen, de verwerking van afvalgassen, het ontwerp & de bouw van vulinstallaties en de trainingen van technisch personeel.

Chemogas kiest voor de Rolls-Royce onder de heftrucks
Tekst

Logistieke uitdaging

Er zijn weinig mensen die de operationele vereisten van Chemogas beter kunnen verwoorden dan Jurgen De Smet, sinds 2003 actief als Operations Manager bij de onderneming: 'Chemogas zet heftrucks in voor interne manipulatie van gascilinderpaletten en gascontainers, alsook voor het laden en lossen van vrachtwagens en 20" en 40" zeecontainers. Het was voor ons dan ook van het grootste belang om samen te kunnen werken met een kwaliteitsleverancier die ons betrouwbaarheid en duurzame ondersteuning kan aanbieden. Zoals Motrac Handling & Cleaning.'

‘Een specifieke uitdaging binnen onze sector wordt gevormd door de cilindrische gascontainers: wanneer één van deze gasverpakkingen door een heftruck op de vorken wordt genomen, is het namelijk belangrijk dat de heftruckchauffeur de mast snel kan laten kantelen, zodat de cilinder veilig getransporteerd kan worden. Het is daarom voor Chemogas heel belangrijk om bij deze transportverrichtingen met het juiste materiaal te werken, namelijk met een multifunctioneel bedieningssysteem dat ons toestaat om de vorken gelijktijdig te laten liften én kantelen.

De heftrucks van Linde kunnen dit allemaal – een sterke prestatie!’

Tekst

De oplossing van Motrac

Dankzij een samenwerking met Motrac Handling & Cleaning kreeg Chemogas namelijk toegang tot de Linde heftrucks. Deze zijn stuk voor stuk met de Linde Load Control uitgerust, waardoor het veilig optillen en transporteren van gascilinders voor de heftruckchauffeurs geen enkel probleem vormt.

De samenwerking tussen deze twee bedrijven is in 2007 ontstaan, toen Chemogas de interne aanbeveling kreeg om Linde heftrucks in te zetten om optimale resultaten te verkrijgen.

Intussen zijn we 10 jaar verder en de verstandhouding tussen Chemogas en Motrac is nog steeds optimaal: 'Tot op de dag van vandaag is Chemogas zeer tevreden over de duurzame input van Motrac op zowel technisch, als commercieel gebied', aldus Jurgen.

De vloot met Linde heftrucks wordt ook nog gestaag uitgebreid, want de acht Linde diesel heftrucks (voor lasten tussen drie en zes ton) die momenteel reeds op het terrein van Chemogas actief zijn, zullen weldra vervoegd worden door een nieuwe H30 D met draaibare rollenklem, zodat cilinders eenvoudig kunnen worden geledigd.

Jurgen verduidelijkt waarom de keuze hiervoor opnieuw op Motrac Handling & Cleaning gevallen is: 'De nauwgezette samenwerking met Motrac Handling & Cleaning – als specialist voor veilige, efficiënte en duurzame transportsystemen – is een belangrijk puzzelstuk voor Chemogas om de vooropgestelde doelen waar te kunnen maken. De drie belangrijkste eigenschappen die we in een leverancier zoeken zijn kwaliteit, veiligheid en vakkundigheid. En ik kan alleen maar besluiten dat bij Motrac Handling & Cleaning het totaalconcept volledig klopt.'

Chemogas kiest voor de Rolls-Royce onder de heftrucks
Tekst

En wat vinden de gebruikers ervan?

'Die willen niets anders meer', zegt Jurgen stellig. 'Onze operators zweren bij de Linde heftrucks van Motrac Handling & Cleaning, die wij zelf ook aanzien als de Rolls-Royce onder de heftrucks.’

Tekst

Profielschets Jurgen de Smet

Jurgen De Smet is afgestudeerd als Industrieel Ingenieur Scheikunde aan de KU Leuven en is reeds sinds 2003 werkzaam bij Chemogas NV. Sinds 2016 is hij – na de management buy-out door het management van Chemogas en Gilde Equity Management (http://gembenelux.com) – tevens mede-eigenaar van de onderneming.

Als Operations Manager en chef van 23 operators is hij verantwoordelijk voor het hele productieproces van Chemogas, inclusief de gerelateerde interne en externe diensten zoals onderhoud, afvalverwerking, herkeuring en technische ondersteuning van de aankoopafdeling.