Tekst

Maximale beschikbaarheid en flexibiliteit

Een hogere kostendruk, kortere doorlooptijden, moeilijk in te schatten orderpieken: de logistieke sector is van nature enorm dynamisch, wat ook inhoudt dat de verwachtingen van het intern transportmateriaal regelmatig veranderen. Het is dus belangrijk dat ze altijd beschikbaar en flexibel zijn, maar zonder aan veiligheid of kosteneffectiviteit in te boeten.

Niet enkel de automobielsector zet steeds meer in op elektrisch aangedreven voertuigen. Ook de material handling industrie is altijd pionier geweest op dit gebied. De vraag naar elektrische heftrucks en magazijntrucks neemt almaar toe, en de voornaamste uitdaging bestaat erin om deze E-trucks dezelfde capaciteit te laten bereiken als hun tegenhangers van een verbrandingsmotor. Dit is waar lithiumiontechnologie haar intrede maakt: Li-ionbatterijen bewijzen hun waarde reeds bij onze dagelijkse toepassingen – bijvoorbeeld in onze smartphones –, en ook in vorkheftrucks bieden zij verschillende voordelen op de klassiek loodzuurbatterijen.

Tekst

4 voordelen van lithiumion

1. Snel opladen

Lithiumionbatterijen kunnen zelfs tijdens korte pauzes worden opgeladen, zodat het niet nodig is de batterij te vervangen en u zowel tijd als kosten bespaart.

2. Hogere energie-efficiëntie

Li-ionaccu’s leveren tot 30 procent meer energie op dankzij een hogere energiedichtheid en een betere algemene systeemefficiëntie.

3. Uiterst krachtig systeem

Bij lithiumionbatterijen treedt geen prestatieverlies op, zelfs niet wanneer de batterijlading afneemt.

4. Zeer gebruiksvriendelijk

Er is geen gevaar voor lekken van gassen of zuren uit de batterij. Er is geen onderhoud nodig en de accu is eenvoudig schoon te maken.

Bekijk hier de video.

Tekst

Geschikt voor elk type toepassing

Lithiumionbatterijen kunnen voor elk type toepassing worden ingezet, maar deze technologie is vooral interessant bij intensieve toepassingen, zoals inzet gedurende meerdere opeenvolgende shiften of gebruik bij coldstore-applicaties.

Deze technologie heeft bovendien het voordeel dat er geen emissies en onzuiverheden zijn die bij loodzuurbatterijen wél in beperkte mate kunnen opduiken, wat haar ideaal maakt voor gevoelige werkomgevingen, zoals de farmaceutische sector of de voedingsmiddelenindustrie.

Voor bedrijven die hun vloot thermische heftrucks (dieselvorkliften of gasvorkliften) willen vervangen, zijn lithiumionbatterijen een milieuvriendelijke oplossing die ervoor zorgen dat uw thermische vorkheftrucks niet meer deeltjesfilters moeten worden uitgerust.

Tekst

Enorme rentabiliteit

Li-ionbatterijen verhogen de efficiëntie van uw intralogistieke vloot. Deze technologie biedt tal van voordelen die de benodigde tijd en de gemaakte kosten van uw dagelijkse logistieke activiteiten reduceren.

Linde stapelaar L16 lithium ion
Linde E80 elektrische heftruck lithium ion
Hogere efficiëntie

De Li-ionoplossingen van Linde kennen een bijzonder efficiënte werking. De combinatie van de lithiumionbatterijen met de snelle oplader verhoogt de energie-efficiëntie met 30 procent in vergelijking met een loodzuurbatterij, wat een aanzienlijke kostenvermindering met zich meebrengt.

Intelligent batterijbeheer

Bovendien zijn de besturing van de heftrucks en magazijntrucks en het batterijbeheersysteem perfect op elkaar afgestemd, bijvoorbeeld via een CAN-businterface, die de systemen toelaat met elkaar te communiceren. Op die manier brengt het batterijsysteem de piekbelastingen in evenwicht en levert het op elk moment voldoende energie, wat de batterij beschermt én haar levensduur vergroot.

Lagere onderhouds- en omringende kosten

Conventionele loodzuuraccu's vergen veel onderhoud en leiden tot hoge kosten die met lithiumionaccu's volledig wegvallen. Dit omvat bijvoorbeeld de kosten van een tweede batterij, personeelskosten voor het vullen van de accu en het regelmatig vervangen van de batterijen.

Eenvoudige laadinfrastructuur

Bovendien behoeven lithiumionoplossingen geen complexe oplaadinfrastructuur met een speciale batterijruimte en een gasafzuigsysteem. De lithiumionbatterijlader kan flexibel worden geïnstalleerd op strategische doorgangspunten, bijvoorbeeld voor kortstondig opladen in de buurt van pauzeruimten of het werkterrein om zo de reistijden te verkorten.

 • Hogere efficiëntie
 • Intelligent batterijbeheer
 • Lagere onderhouds- en omringende kosten
 • Eenvoudige laadinfrastructuur
 • De Li-ionoplossingen van Linde kennen een bijzonder efficiënte werking. De combinatie van de lithiumionbatterijen met de snelle oplader verhoogt de energie-efficiëntie met 30 procent in vergelijking met een loodzuurbatterij, wat een aanzienlijke kostenvermindering met zich meebrengt.

 • Bovendien zijn de besturing van de heftrucks en magazijntrucks en het batterijbeheersysteem perfect op elkaar afgestemd, bijvoorbeeld via een CAN-businterface, die de systemen toelaat met elkaar te communiceren. Op die manier brengt het batterijsysteem de piekbelastingen in evenwicht en levert het op elk moment voldoende energie, wat de batterij beschermt én haar levensduur vergroot.

 • Conventionele loodzuuraccu's vergen veel onderhoud en leiden tot hoge kosten die met lithiumionaccu's volledig wegvallen. Dit omvat bijvoorbeeld de kosten van een tweede batterij, personeelskosten voor het vullen van de accu en het regelmatig vervangen van de batterijen.

 • Bovendien behoeven lithiumionoplossingen geen complexe oplaadinfrastructuur met een speciale batterijruimte en een gasafzuigsysteem. De lithiumionbatterijlader kan flexibel worden geïnstalleerd op strategische doorgangspunten, bijvoorbeeld voor kortstondig opladen in de buurt van pauzeruimten of het werkterrein om zo de reistijden te verkorten.

Tekst

Hoge mate van beschikbaarheid

Om een vlotte en efficiënte logistiek te garanderen, moeten uw interne transportmiddelen te allen tijde beschikbaar zijn. Dit is een van de belangrijkste pluspunten van de Li-ionbatterijen van Linde: in tegenstelling tot loodzuurbatterijen wordt deze technologie gekenmerkt door een hoog rendement en een grote flexibiliteit wat betreft laadcycli en laadfrequenties.

Linde lithium ion truck opladen stekker
Verschillende capaciteiten lithium ion batterijen
Opladen aan een hoge snelheid

Lithiumionbatterijen kunnen een volledige laadcyclus voltooien in één uur. Afhankelijk van de intensiteit van de activiteit kunnen uw elektrische vorkheftrucks hierdoor tijdens een langere pauze worden opgeladen en zijn ze dankzij snelle tussentijdse oplaadbeurten onmiddellijk enkele uren beschikbaar.

Geschikt voor snel tussentijds laden

Bij traditionele batterijen is het raadzaam enkel volledige laadcycli uit te voeren, dit om de batterijen te beschermen. Bij lithiumionaccu’s valt deze beperking weg: een extreem korte tussentijdse oplading van bijvoorbeeld enkele minuten is niet alleen toegestaan, het wordt zelfs aanbevolen. Het ideale oplaadniveau ligt tussen 20 en 80 procent van de totale accucapaciteit, wat inhoudt dat uw elektrische heftrucks veel vaker beschikbaar zijn dankzij de flexibiliteit van dit laadproces.

Individuele bescherming tegen diepontlading

Linde’s CAN-bus technologie maakt het mogelijk om individuele instellingen te maken om de batterijen te beschermen tegen een te diepe ontlading. Wanneer de minimale restcapaciteit van de batterij wordt benaderd, kan het Li-ion batterijmanagementsysteem de rij- en hefprestaties – en dus ook de belasting van de batterij – verminderen. Deze waarde kan individueel worden aangepast om het perfecte evenwicht te vinden tussen de beschikbaarheid van de truck enerzijds, en de bescherming van de batterij anderzijds.

Capaciteiten voor verschillende toepassingen

De lithiumionbatterijen zijn aan verschillende capaciteiten beschikbaar, wat betekent dat u de energievoorziening van uw elektrische vorkliften kunt aanpassen aan de intensiteit van uw activiteiten. Een vorkheftruck die met een batterij met hoge capaciteit is uitgerust, kan bijvoorbeeld drie ploegendiensten werken zonder dat hij tijdens de hele cyclus moet worden opgeladen.

 • Opladen aan een hoge snelheid
 • Geschikt voor snel tussentijds laden
 • Individuele bescherming tegen diepontlading
 • Capaciteiten voor verschillende toepassingen
 • Lithiumionbatterijen kunnen een volledige laadcyclus voltooien in één uur. Afhankelijk van de intensiteit van de activiteit kunnen uw elektrische vorkheftrucks hierdoor tijdens een langere pauze worden opgeladen en zijn ze dankzij snelle tussentijdse oplaadbeurten onmiddellijk enkele uren beschikbaar.

 • Bij traditionele batterijen is het raadzaam enkel volledige laadcycli uit te voeren, dit om de batterijen te beschermen. Bij lithiumionaccu’s valt deze beperking weg: een extreem korte tussentijdse oplading van bijvoorbeeld enkele minuten is niet alleen toegestaan, het wordt zelfs aanbevolen. Het ideale oplaadniveau ligt tussen 20 en 80 procent van de totale accucapaciteit, wat inhoudt dat uw elektrische heftrucks veel vaker beschikbaar zijn dankzij de flexibiliteit van dit laadproces.

 • Linde’s CAN-bus technologie maakt het mogelijk om individuele instellingen te maken om de batterijen te beschermen tegen een te diepe ontlading. Wanneer de minimale restcapaciteit van de batterij wordt benaderd, kan het Li-ion batterijmanagementsysteem de rij- en hefprestaties – en dus ook de belasting van de batterij – verminderen. Deze waarde kan individueel worden aangepast om het perfecte evenwicht te vinden tussen de beschikbaarheid van de truck enerzijds, en de bescherming van de batterij anderzijds.

 • De lithiumionbatterijen zijn aan verschillende capaciteiten beschikbaar, wat betekent dat u de energievoorziening van uw elektrische vorkliften kunt aanpassen aan de intensiteit van uw activiteiten. Een vorkheftruck die met een batterij met hoge capaciteit is uitgerust, kan bijvoorbeeld drie ploegendiensten werken zonder dat hij tijdens de hele cyclus moet worden opgeladen.

Tekst

Volkomen veilig

De Li-iontechnologie van Linde garandeert ook het hoogste niveau van veiligheid, zowel voor de bestuurder als voor de truck. De ingenieurs van Linde hebben een uitgebreid veiligheidssysteem ontwikkeld, waarin de batterijen en de heftrucks en magazijntrucks perfect op elkaar inspelen. Dit systeem werd ook pas effectief op de markt gebracht nadat ze aan een lange reeks speciale stress- en crashtests waren onderworpen.

Batterijcompartiment Linde lithium ion heftruck
Batterijcompartiment elektrische transpallet T16 lithium ion
Geen gasuitstoot

Terwijl loodzuurbatterijen waterstof produceren dat in de verkeerde omstandigheden kan veranderen in een gevaarlijk waterstofgas, sluiten lithiumionbatterijen dit risico volledig uit. Bovendien hoeven de accu's niet meer te worden vervangen – wat bij loodzuuraccu’s wél het geval is – en lopen de gebruikers bijgevolg niet langer het risico van verwondingen tijdens dit proces. Aangezien Li-ioncellen in principe onderhoudsvrij zijn, komen heftruckchauffeurs nooit in contact met gevaarlijke zuren.

Crashtests

Bij ongevallen met vorkheftrucks worden enorme krachten uitgeoefend door het gewicht van de trucks. Om ervoor te zorgen dat de in de vorkheftrucks geïnstalleerde Li-ionbatterijen ook in extreme situaties beschermd zijn, werden ze tijdens crashtests aan een maximale belasting onderworpen: de 25 mm dikke stalen plaat van de batterijhouder houdt de vork van een inrijdende heftruck zelfs bij hoge snelheden tegen.

Bekijk hier de video.

Meertraps veiligheidssysteem

Het meerfasige veiligheidssysteem van de Li-ionbatterijen is zowel van toepassing op hun cellen, als op de module en op batterijen zelf. Bovendien zorgt het batterijmanagementsysteem voor een optimaal gebruik van de batterij door de truckfuncties, laadprocessen en het batterijsysteem voortdurend te bewaken en aan te passen, wat schade door overdruk, oververhitting, overladen of te diep laden voorkomt.

Wanneer zowel de truck als de accu aan de CE-normen voldoen, draagt bovendien het hele systeem, bestaande uit truck, accu en lader, het CE-keurmerk, een bewezen veiligheidskenmerk. In principe is deze veiligheid niet gegarandeerd wanneer de batterij als een geïsoleerd onderdeel wordt gekocht.

 • Geen gasuitstoot
 • Crashtests
 • Meertraps veiligheidssysteem
 • Terwijl loodzuurbatterijen waterstof produceren dat in de verkeerde omstandigheden kan veranderen in een gevaarlijk waterstofgas, sluiten lithiumionbatterijen dit risico volledig uit. Bovendien hoeven de accu's niet meer te worden vervangen – wat bij loodzuuraccu’s wél het geval is – en lopen de gebruikers bijgevolg niet langer het risico van verwondingen tijdens dit proces. Aangezien Li-ioncellen in principe onderhoudsvrij zijn, komen heftruckchauffeurs nooit in contact met gevaarlijke zuren.

 • Bij ongevallen met vorkheftrucks worden enorme krachten uitgeoefend door het gewicht van de trucks. Om ervoor te zorgen dat de in de vorkheftrucks geïnstalleerde Li-ionbatterijen ook in extreme situaties beschermd zijn, werden ze tijdens crashtests aan een maximale belasting onderworpen: de 25 mm dikke stalen plaat van de batterijhouder houdt de vork van een inrijdende heftruck zelfs bij hoge snelheden tegen.

  Bekijk hier de video.

 • Het meerfasige veiligheidssysteem van de Li-ionbatterijen is zowel van toepassing op hun cellen, als op de module en op batterijen zelf. Bovendien zorgt het batterijmanagementsysteem voor een optimaal gebruik van de batterij door de truckfuncties, laadprocessen en het batterijsysteem voortdurend te bewaken en aan te passen, wat schade door overdruk, oververhitting, overladen of te diep laden voorkomt.

   

  Wanneer zowel de truck als de accu aan de CE-normen voldoen, draagt bovendien het hele systeem, bestaande uit truck, accu en lader, het CE-keurmerk, een bewezen veiligheidskenmerk. In principe is deze veiligheid niet gegarandeerd wanneer de batterij als een geïsoleerd onderdeel wordt gekocht.

Tekst

Uiterst duurzaam

De geavanceerde lithiumionsystemen zijn tot slot niet enkel uiterst efficiënt, ze zijn ook goed voor het milieu. De gebruikte Li-ionbatterijen voldoen namelijk aan alle duurzaamheidsnormen en veroorzaken geen enkele vorm van uitstoot. Bovendien werken vorkheftrucks en magazijntrucks die met deze technologie zijn uitgerust veel energie-efficiënter, wat in een lager energieverbruik resulteert.

Langere levensduur

De productie van Li-ionbatterijen is ook minder vervuilend dan de productie van conventionele loodzuurbatterijen. Bovendien kent deze technologie een langere levensduur, wat verder bijdraagt tot het behoud van de natuurlijke hulpbronnen.

Vrijblijvend advies of een offerte aanvragen?

Wij nemen spoedig contact met u op voor een vrijblijvend advies of een offerte op maat.

Formulier
Maak uw keuze:
Aanhef *
Vul hieronder de cijfers van uw BTW nummer in.
Selecteer eerst uw landcode en vul daarna uw telefoonnummer aan.
U kunt zich te allen tijde uitschrijven en uw informatie wordt nooit met derden gedeeld. Meer info over de verwerking en het gebruik van uw gegevens vindt u in ons privacybeleid.