17 juni 2023 werd de 10de editie van de Belgian LindeCup verreden in Antwerpen. 24 kandidaten meldden zich aan om uit te maken wie zich de beste heftruckchauffeur van België mocht noemen, maar slechts 1 iemand kon als eerste eindigen.
Tekst

Het was onder een zonovergoten hemel dat de LindeCup voor de 10de keer plaatsvond, met deelnemers uit alle hoeken van het land. Zij grepen de kans om hun supporters te tonen hoe behendig en veilig ze met een heftruck om kunnen gaan, iets wat ze konden bewijzen aan de hand van 2 voorrondes en een theoretische proef.

Belgian LindeCup 2023 voorronde balkenparcours
Tekst

Snel, veilig en uiterst precies

De 2 voorrondes werden gelijktijdig uitgevoerd op het wedstrijdterrein, met 1 proef die op snelheid gericht was en 1 waarbij precisie centraal stond. Bij de snelheidsproef moesten 3 balken zo snel mogelijk doorheen een kegelparcours naar hun eindbestemming worden verplaatst, en dit zonder de kegels of andere obstakels omver te rijden. Bij de precisietest moesten dan weer 4 flessen in een bak worden geschoven, dit door ze uiterst voorzichtig individueel met de vorken op te tillen en op het juiste moment te laten zakken. Beide proeven werden het snelste afgelegd door titelverdediger Jimmy Vleminx, die zich op die manier van een plek in de finale verzekerde.

Hij werd vergezeld door de 4 kandidaten die na hem de beste totaaltijden lieten optekenen, rekening houdend met de tijden per proef en de strafseconden die voor elke fout in de theoretische test werden bijgeteld.

Belgian LindeCup 2023 voorronde flessenparcours
Tekst

Finaleproef

De 5 finalisten werden naar buiten geleid, waarna ze 1 voor 1 de arena mochten betreden om 6 bakken zo snel mogelijk in de juiste volgorde te plaatsen. Wat op het eerste gezicht een eenvoudige opdracht leek, bleek door het vele draaien toch tot de nodige verwarring te lijden, wat er voor zorgde dat er zich nog grote verschillen in eindtijden lieten optekenen.

Het was uiteindelijk de 48-jarige Kurt Vanoppen (Carglass) uit Hasselt die de 6 letters van Motrac het snelste correct in de juiste volgorde wist te plaatsen. Hij werd op het podium vergezeld door Jimmy Vleminx en Paulo Costa, die net als hem een medaille, een trofee en een geldprijs in de wacht wisten te slepen.

Finale Belgian LindeCup 2023
Tekst

‘Ik maak telkens veel plezier op de LindeCup’

Dat Kurt Vanoppen naar de Belgian LindeCup blijft terugkeren, wijt hij vooral aan het amusementsgehalte: ‘Het is een leuke ervaring om mee te maken. Ik maak er telkens veel plezier, en vind het uiteraard geweldig dat ik de LindeCup dit jaar heb kunnen winnen.’

Het was overigens niet enkel de wedstrijd zelf waarbij deelnemers plezier konden maken, er was ook randanimatie voorzien voor jong en oud. De meest in het oog springende activiteit was zonder twijfel de labyrintproef, waarbij deelnemers een bal van A naar Z moesten krijgen door de vorken in de juiste richting te roteren. Ook hier werd een nevencompetitie rond georganiseerd, die dit jaar gewonnen werd door medefinalist Nicky Van Hulle.

Belgian LindeCup 2023 labyrintproef
Belgian LindeCup 2023 publiek spandoek
Belgian LindeCup 2023 publiek
Belgian LindeCup 2023 catering
Belgian LindeCup 2023 voorronde flessenparcours