Poperinge bevindt zich in het hart van de West-Vlaamse aardappelstreek, geen betere dus plek voor Aviko om een gloednieuwe vestiging uit de vruchtbare grond te stampen. Aviko, dochterbedrijf van Royal Cosun en actief in verschillende Europese landen + China, produceert in Proven en Poperinge producten op basis van aardappelen, en maakt daarbij maximaal gebruik van deze grondstof. Naast eindproducten zoals frieten, kroketten, gratins en tartiflettes, is er ook een aparte vlokkenlijn, die kleinere aardappels en resten als basis doet dienen voor chips, ontbijtgranen, purees etc. Tot slot gaan ook schillen en minderwaardige frieten, en zelfs het aardappelzetmeel niet verloren: deze worden namelijk hergebruikt als dierenvoeding of als basiselement van behanglijm en papier.
Tekst

TAAK

De Aviko-vestiging in Poperinge beschikt over een stockageruimte voor 50.000 palletten, gebruikt voor de opslag van de verwerkte producten, alsook van verpakkingsmateriaal en andere goederen. Deze palletten moeten niet enkel elke dag van en naar de laad- en losruimte voor vrachtwagens worden vervoerd, ze moeten tussendoor ook van en naar het verpakkingsmagazijn van meer dan 8 meter hoog worden getransporteerd. Daarnaast heeft ook de technische dienst interne transportmiddelen nodig voor de opslag van het gebruikte materiaal

Elektrische heftruck Linde E16 met RedSpot en transpallet met staplatform Linde T20 SP bij Aviko
Stapelaar Linde L16 bij Aviko voeding coldstore
Tekst

LOGISTIEKE UITDAGING

175.000 ton diepvriesfrieten, 11.000 ton vlokken… om deze indrukwekkende jaarcijfers te kunnen behalen, moeten verschillende types taken tot een goed einde worden gebracht, en dit 24 uur op 24. De heftrucks en magazijntrucks moeten dus niet enkel aan de hygiënische vereisten van de voedingsindustrie beantwoorden, ze moeten ook heel de dag inzetbaar zijn. Tevens is het belangrijk dat ze met waarschuwings- en assistentiesystemen uitgerust kunnen worden om de veiligheid te garanderen, en ze hun gebruikers doorheen de hele werkdag van het nodige werkcomfort voorzien.

Elektrische heftruck Linde E16 met lithium ion batterij en non marking banden bij Aviko in voedingssector coldstore
Reachtruck Linde R14 N bij Aviko in voedingssector coldstore
Tekst

OPLOSSING

Voor het laden en lossen van de vrachtwagens doet Aviko beroep op niet minder dan 37 Linde heftrucks en transpalletten. Aanvullend is ook gekozen voor 6 reachtrucks en 4 stapelaars, respectievelijk voor inzet in het verpakkingsmagazijn en bij de technische dienst. Om aan de hygiënevoorschriften te voldoen, is gekozen voor elektrische toestellen die met non-markingbanden en tussentijds oplaadbare lithiumionbatterijen uitgerust zijn. Bovendien zijn ze van veiligheidsopties voorzien zoals de Linde BlueSpot / RedSpot en de Linde Safety Pilot, alsook met extra comfortabele stoelen.

Onze reachtruckchauffeurs zijn zeer tevreden over de Multifunction Lever, die een zeer intuïtieve besturing van deze toestellen toelaat.‘

Alexander Parret, Logistiek Manager

Tekst

VOORDELEN

De samenwerking tussen Aviko en Linde is reeds meerdere jaren aan de gang, zowel in België als op internationaal vlak. Dat er slechts 1 leverancier aan te pas komt, biedt verschillende voordelen: zo kunnen alle toestellen op dezelfde manier bediend worden wat het gebruiksgemak verhoogt, en daarnaast is er 1 vaste Motrac contactpersoon die met Aviko kan meedenken over alle logistieke uitdagingen. Hieruit ontlook onder meer het gebruik van voorzetapparatuur (dozenklemmen, rotators en een schepbak) waarmee onder meer het afval in containers kan worden uitgekapt, alsook de interesse in een toekomstige implementatie van het Linde connect vlootbeheersysteem.

Elektrische heftruck Linde E16 met zijbescherming en reachtruck Linde R14 N bij Aviko
Reachtruck Linde R14 N bij Aviko in voedingssector coldstore
Stapelaar Linde L16 bij Aviko voeding coldstore
Elektrische heftruck Linde E16 met lithium ion batterij en non marking banden bij Aviko in voedingssector coldstore
Elektrische heftruck Linde E16 met RedSpot en transpallet met staplatform Linde T20 SP bij Aviko