Met Haspengouw beschikt België over één van de grootste fruitstreken van Europa. Het mag dan ook niet verwonderen dat deze regio een grote hoeveelheid fruittelers huisvest waaronder de bedrijven Java & Co en Waremme Fruit, respectievelijk met hoofdzetels in het Limburgse Sint‐Truiden en het Luikse Borgworm (FR: Waremme).
In hun boomgaarden vinden we meerdere Belgische appelmerken zoals Jonagold, Boskoop en Morgana terug, maar ook verschillende peersoorten waaronder Conference en Sweet Sensation.
Tekst

Ultra low oxygen koelcellen

Hoewel het om twee van elkaar losstaande bedrijven gaat, kennen Java & Co en Waremme Fruit ook enkele gelijkenissen. Zo werden de twee ondernemingen begin jaren 80 opgericht, produceren ze beide zowel appels als peren en kiezen ze allebei voor de opslag van hun fruit in de koelruimtes van Java & Co in Sint‐ Truiden.

Deze ULO (Ultra Low Oxygen)‐koelcellen zorgen voor een lange bewaartijd en kunnen in totaal zo’n 6.000 ton aan producten opslaan. Ze worden verhuurd aan verschillende bedrijven die gebruik kunnen maken van de grote flexibiliteit qua openingsuren. Indien gewenst worden de deuren namelijk ook ’s morgens vroeg of ’s avonds laat voor de klanten geopend.

Linde heftrucks zorgen voor vlotte oogst bij Java & Co en Waremme Fruit
Tekst

Logistieke uitdaging

Het is op het terrein van Java & Co in Sint‐Truiden dat we hebben afgesproken met zaakvoerder Luc Vaes. We treffen hier ook Steve Neven, zaakvoerder van sectorgenoot Waremme Fruit die tevens gebruik maakt van de opslagcapaciteiten en werkruimte hier.

Wanneer een laadplatform vol appels het terrein wordt opgereden, wordt meteen duidelijk welke rol Linde speelt in het logistieke proces: ‘We zetten heftrucks buiten in voor het leegmaken van vrachtwagens en laadwagens, alsook voor het transport van de hoog gestapelde fruitkisten. Daarnaast worden ze ook binnen gebruikt voor het verplaatsen van de etenswaren in en uit de koelcellen, alsook van en naar de werkruimtes waar het fruit gewassen en gecontroleerd wordt’, aldus Luc en Steve.

Door de groei van zowel Java & Co als Waremme Fruit ontstond de nood aan bijkomende heftrucks op het terrein. Belangrijk voor beide ondernemingen was dat voor deze trucks een goede prijs‐kwaliteitsverhouding zou gelden en ze eerst op het terrein konden worden uitgetest als demonstratietoestel.

Aangezien de ondernemingen actief zijn in de fruitsector, zijn ze ook onderhevig aan piekperiodes, zoals in de maanden augustus, september en oktober. Luc Vaes: ‘Tijdens de appel‐ en perenpluk worden gevoelig meer kisten met fruit verwerkt dan in de andere maanden. Het is dan ook belangrijk dat we in deze periode beroep kunnen doen op een aanvullende huurheftruck, zodat we alles tijdig behandeld krijgen.’

Tekst

De oplossing van Motrac

Om pasklare oplossingen te vinden op hun logistieke uitdagingen, namen Java & Co en Waremme Fruit respectievelijk zo’n elf en drie jaar geleden contact op met Motrac. Ze gaven hierbij hun exacte verwachtingen op aan de vertegenwoordigers voor hun regio’s, die een oplossing op maat konden aanbieden. Beide bedrijven zijn overgegaan tot de aankoop van hun trucks nadat ze deze als demotoestel hadden kunnen uittesten op hun terrein.

Steve Neven: ‘Waremme Fruit beschikt in totaal over 5 elektrische Linde heftrucks, waarvan 3 in Borgworm en 2 in Sint‐Truiden. Een eerste argument om voor Linde te kiezen, was de kwaliteit van de toestellen aan een correcte prijs. Daarnaast hebben we ook voor Linde gekozen omwille van de bovenliggende neigcilinders op de heftrucks, aangezien deze voor meer stabiliteit bij hooggeplaatste ladingen zorgen. Aanvullend bezitten we ook 2 elektrische transpalletten voor de kleinere ladingen.’

Luc Vaes: ‘We hebben bij Java & Co in totaal 4 Linde heftrucks, waarvan 2 elektrische en 2 met LPG‐ aandrijving. Op 1 van deze trucks hebben we een dubbel vorkenbord laten aanbrengen, zodat hiermee dubbel zoveel goederen kunnen worden vervoerd als met de andere trucks. Ook voor ons was de goede prijs‐ kwaliteitsverhouding een belangrijk argument om voor de vorkliften van Linde te kiezen, samen met de gebruikseenvoud ervan.’

Ook de mogelijkheid om een heftruck te huren, was voor Java & Co een factor die meespeelde: ‘Om ook tijdens de oogstmaanden een maximale producitiviteit te kunnen garanderen, hebben we gedurende 2 maanden een Linde heftruck gehuurd. We hebben hiervoor beroep gedaan op het Korte Termijn Verhuur‐ programma van Motrac, waarmee we een bijkomende LPG‐heftruck met dubbel vorkenbord in handen kregen om de appel‐ en perenpluk vlot te kunnen verwerken.’

Linde heftrucks zorgen voor vlotte oogst bij Java & Co en Waremme Fruit
Linde heftrucks zorgen voor vlotte oogst bij Java & Co en Waremme Fruit
Tekst

Wat vinden de gebruikers ervan?

Gevraagd naar de mening van de gebruikers, denkt Steve in de eerste plek aan de bipedaalfunctie, waarvan de gebruikers ‐ na een korte aanpasperiode ‐ grote voorstanders zijn geworden. Bij Luc komt dan weer de behendigheid van de joysticks meteen naar voren, te danken aan de Linde Load Control die voor een soepele bediening zorgt. Daarbovenop zijn ze het over één aspect roerend eens: ‘Onze medewerkers werken graag met de trucks van Linde, en wel omwille van het comfort, maar zeker ook omwille van de gebruiksvriendelijkheid van de toestellen.’

Tekst

Profielschets Luc Vaes en Steve Neven

Luc Vaes is reeds 36 jaar zaakvoerder bij Java & Co, het bedrijf dat hij begin jaren 80 zelf oprichtte. Naast toezicht houden en delegeren, is hij ook zelf actief bij het fruittransport en bij het klaarzetten van goederen voor klanten van het koelbedrijf.

Steve Neven is 20 jaar werkzaam bij Waremme Fruit, waarvan hij sinds 2010 zaakvoerder is. Aansluitend op het actief aansturen van werknemers, springt ook hij zelf bij waar nodig. Net als Luc werkt hij ook zelf vaak met heftrucks, en dan vooral in de drukke oogstperiode.

Linde heftrucks zorgen voor vlotte oogst bij Java & Co en Waremme Fruit