Tekst

De rijke geschiedenis van Motrac

1949: Somali gaat van start

In 1949 richten drie personen in Charleroi een klein bedrijfje op: Somali. Ze beginnen met de verkoop van graafmachines van het Amerikaanse merk Scoopmobile en stellen al snel 14 mensen tewerk.

1961: het verhaal van Somali en Linde begint

In 1961 wordt Somali – naast verdeler van andere merken (Bray, Yumbo, Case) – exclusief invoerder in België van Linde Gueldner. In hetzelfde jaar verhuist het bedrijf naar Gosselies.

1973: Somali kiest voor Linde en Tennant

Somali maakt een duidelijke keuze: het bedrijf stopt met het verhandelen van andere merken en verkoopt enkel nog Linde heftrucks. Daarnaast start het bedrijf ook met de verkoop van Tennant veeg- en schrobmachines.

Tekst
1977: Somali scoort bij Piedboeuf

In 1977 verovert Somali een groot contract. Het bedrijf verkoopt dat jaar 16 Linde vorkheftrucks aan bierbrouwer Piedboeuf (nu INBEV). Het gaat om een order van 370.000 euro.

1985: Somali start in Schoten

In 1985 opent Somali een tweede Belgische vestiging. Naast het Waalse Gosselies wordt nu ook Schoten een uitvalsbasis.

1993: Somali maakt deel uit van de Pon Holdings

Intussen is het personeelsbestand van Somali gestegen tot 68 werknemers: 28 arbeiders en 40 bedienden.

1996: Verstraeten en Fanis bij Pon groep

In 1996 neemt Somali de firma Verstraeten & Fanis te Deurne (20 werknemers) over, een bedrijf dat Nissan vorkheftruckonderdelen en SMV containertrucks aan de Antwerpse haven levert.

1999: Somali neemt Legrand over

In 1999 neemt Somali de firma Legrand over; een familiale onderneming gespecialiseerd in herstellingen van Linde heftrucks. Legrand is gevestigd in Luik en telt 10 werknemers.

2001: oprichting Motrac Handling & Cleaning

Somali, Verstraeten & Fanis en Legrand – drie bedrijven die tot de Nederlandse groep Pon Holdings behoren – fuseren en worden Motrac Handling & Cleaning. De drie werken dan al jaren samen.

Motrac Handling & Cleaning vestigt zich in de haven van Antwerpen in een nieuw gebouw aan de Noorderlaan.

2012: Motrac Handling & Cleaning legt sterke resultaten voor

Elf jaar na zijn oprichting draait Motrac Handling & Cleaning op volle toeren. Het bedrijf is in de industrie een referentie geworden en telt intussen 147 medewerkers. In vergelijking met 2011 is de omzet bovendien met 6 miljoen gestegen, van 53 miljoen euro naar inmiddels reeds 59 miljoen euro. Via zijn Growth 2015 strategie timmert het bedrijf enthousiast verder aan zijn toekomst.

2013 - Koninklijk Reesink N.V. rondt overname Pon Material Handling Europe af.

Bij deze overname zijn naast Motrac Handling & Cleaning NV/SA de ondernemingen Motrac Intern Transport B.V., PMH-E (nu Reesink Material Handling Equipment) en Pelzer Fördertechnik GmbH betrokken.
Reesink groeit door deze overname naar een jaaromzet van ruim € 400 miljoen en circa 1.000 medewerkers.

2017 - Nieuwe locatie voor Motrac in Wallonië

Motrac Handling & Cleaning verhuist op 1 november 2017 haar filiaal in Wallonië van Flémalle naar het centraler gelegen Ciney. De onderneming neemt hier zijn intrek in dezelfde gebouwen als Packo, dat net als Motrac Handling & Cleaning tot de overkoepelende Royal Reesink groep behoort.

2019 - Motrac verstevigt positie in België met de overname van Lauwers Heftruck Service

Motrac Handling & Cleaning heeft met ingang van 01 juni 2019 de activiteiten van branchegenoot Lauwers Heftruck Service (“Lauwers”) overgenomen. Lauwers is al bijna 30 jaar actief als onderhouds- en hersteldienst bedrijf voor Linde magazijn- en heftrucks en is daarenboven uitgegroeid tot een belangrijke regionale leverancier van materiaal voor goederenbehandeling. Lauwers is gevestigd te Dottenijs in een gloednieuw pand dat op de toekomst is voorbereid met alle faciliteiten en voorzieningen om de dienstverlening aan klanten optimaal in te richten.

Tekst
2020 - Nieuwe statutaire naam Motrac nv/sa

Per 1 januari 2020 gaat Motrac Handling & Cleaning nv/sa verder onder de naam Motrac nv/sa. Deze naamswijziging kadert in de verdere uitvoering van onze groeistrategie, die toegespitst is op een lokale en rechtstreekse dienstverlening.

Met zijn twee topmerken – Linde en Tennant – profileert Motrac zich als marktleider op de Belgische markt in de marktsegmenten industrie, logistiek en schoonmaakbedrijven.